Moje tijelo i moje misli na istom putu…


8. Moje tijelo i moje misli na istom putu… (Fiziologija čovjeka 1. dio: Živčani sustav)

Jeste li se ikada zapitali kako vaše misli utječu na vaše ponašanje i donošenje odluka? Jeste li ikad razmišljali o tome imaju li te iste misli utjecaj na izgled vašeg tijela i vaše zdravlje? Ova je radionica zamišljena kako biste prezentirali odgovore na ova i slična pitanja.

Zadatak 1.Ja to mogu! Razmisli o sljedećem scenariju: Pripremaš se za ispit iz matematike, sjedneš za svoj radni stol i shvatiš da ne znaš što će uopće biti u testu. Odlučiš postaviti pitanje na nekoj od društvenih mreža. Umjesto odgovora, naiđeš na bezbroj rečenica poput „nemam pojma“, „dobit ću jedan“, „ja to ništa ne razumijem“ i slično. Razočaran, otvaraš zbirku i prazno gledaš u tekst zadataka. Istovremeno jedina je misao u tvojoj glavi: „Ja to ne mogu!“

Ili, o malo drugačijem scenariju: Pripremaš se za ispit iz matematike, sjedneš za svoj radni stol i shvatiš da ne znaš što će uopće biti u testu. Odlučiš postaviti pitanje na nekoj od društvenih mreža. Umjesto odgovora, naiđeš na bezbroj rečenica poput „nemam pojma“, „dobit ću jedan“, „ja to ništa ne razumijem“ i slično. No, ne odustaješ, nazoveš prijatelja/prijateljicu koja „uvijek sve zna“ i pitaš koje će gradivo biti u testu. Također, pitaš i možeš li nazvati ponovo ako nešto ne budeš razumio. Nakon toga, otvaraš zbirku i počinješ rješavati zadatke, a jedina misao u tvojoj glavi je: „Ja to mogu“.

Puno je tema otvoreno u samo nekoliko rečenica. Neke zalaze u područje psihologije (npr. učenje), a druge neizbježno, u područje biologije (npr. primanje, provođenje podražaja i reakcija na podražaj). Pokušaj izdvojiti nekoliko tema iz oba ova područja:

Teme iz psihologije:

Teme iz biologije:

Zadatak 2. Što me pokreće u životu? Razmislio jednom aspektu svog života, načinu na koji donosiš odluke, načinu na koji učiš, osobnoj motivaciji, svojim hobijima, svojim snovima, poteškoćama u odnosima s prijateljima ili roditeljima… Vidiš li kako su ti aspekti povezani s tvojim emocijama? Tko su ljudi koji se bave emocijama? Liječnici – psihijatri ili su to psiholozi? Pokušaj pronaći odgovor u razgovoru s nekim od njih ili u literaturi. Ovo je zadatak za učenike koji pokazuju poseban interes prema ovim sadržajima i za njegovo rješavanje potrebno je više vremena. U svakom slučaju zaključci provedenih razgovora trebaju se prikazati u zaključnom dijelu radionice.

Zadatak 3. Moje tijelo i moje misli na istom putu. Napravi s kolegama iz razreda prezentaciju na odabranu temu. Prouči dostupnu relevantnu literaturu i podijeli poslove. Korisne upute za izradu kvalitetnih prezentacija možeš pronaći na internetskim stranicama (poput na primjer ove:www.slideshare.net/kathairo/uspjena-prezentacija-u-8-koraka). Možeš odabrati jednu od predloženih tema (8.3.) ili osmisliti neku novu. O odabranoj temi trebaš obavijestiti nastavnika. Korisno je i poslati mu prezentaciju prije samog izlaganja kako bi dobio upute i popravio eventualne nedostatke.

8.2. Prijedlog tema:

  • Zašto nam se pojačano luči slina kad namirišemo nešto fino?
  • Zašto sanjamo?
  • Kako mogu pamtiti dulje i kvalitetnije?
  • Što se događa u mozgu osoba s Alzheimerovom bolešću?
  • Mucanje – fizički ili psihički uzroci?
  • Optimizam i zdravlje – postoji li veza?
  • Trebamo li stimulanse kako bismo bili uspješniji ljudi?

8.3.Literatura:

www.slideshare.net/kathairo/uspjena-prezentacija-u-8-koraka(lipanj 2016.)

support.office.com/hr-hr/article/Savjeti-za-stvaranje-i-dr%C5%BEanje-uspje%C5%A1ne-prezentacije-f43156b0-20d2-4c51-8345-0c337cefb88b(lipanj 2016.)

Osmislila i pripremila: Zrinka Pongrac Štimac, prof.