Što je za ručak?


10.„Što je za ručak?“ (Fiziologija čovjeka 3. dio)

 

„Što je za ručak?“ jedno je od najčešćih pitanja koja postavljate kad umorni poslije škole dođete kući. Pa, što je za ručak?

Zadatak 1. Vođenje dnevnika prehrane. Znaš li uopće što jedeš i koliko hrane unosiš u svoje tijelo tijekom jednog prosječnog obroka, tijekom jednog prosječnog tjedna? Znaš li išta o toj hrani i njezinoj kvaliteti? Znaš li kako je pripremljena i gdje su nabavljene namirnice (i tko ih je nabavio)? Pripremaš li svoje obroke sam? Tko te je tome poučio?

Jednostavan način da samostalno dođeš do odgovora na ova i brojna druga pitanja je vođenje dnevnika prehrane. Dnevnik prehrane dovoljno je voditi tijekom jednog tjedna. U njega možeš upisati samo vrstu hrane koju si pojeo u određenom obroku, no možeš ga proširiti i dopuniti. Tako u dnevnik prehrane možeš napisati i količine pojedine hrane (npr. kriške kruha, komade mesa, šalice mlijeka itd.). Također, možeš upisati gdje si i s kim konzumirao obrok i kako si se poslije osjećao. Za prikazivanje osjećaja možeš koristit simbole poput ovih predloženih u tablici 1.

Tablica 1. Prijedlog označavanja osjećaja nakon konzumiranja pojedinog obroka (izvor: getemoji.com/)

sitost

Zadatak 2. Što jedem ili ne jedem? Cilj radionice je osvijestiti važnost zdrave, pravilne, primjerene prehrane za normalan rad našeg organizma. Nastavnik će vas podijeliti u grupe. Svaka grupa ima svoju zadaću. Nastavnik će detaljno pojasniti vaše zadaće ako je potrebno. U grupi samostalno podijelite zadaće i dogovorite formu vašeg izlaganja. U izlaganju ne smijete koristiti prezentaciju ni poster, ali poželjno je koristiti ploču i svakako donesenu hranu.

 

10.2. Zadaće svake grupe:

 1. grupa: Što volim jesti? Zašto? Što utječe na izbor hrane kojom se hranimo i imamo li izbora?

Donesite hranu koju volite jesti. U svom izlaganju trebate navesti što vam je privlačno: izgled i okus, cijena, dostupnost… Miris i okus hrane trebate povezati s primanjem i prenošenjem podražaja, s reakcijom na podražaj (živčani sustav) te s emocijama (psihologija).

 

2. grupa: Što ne volim jesti? Zašto izbjegavam tu hranu? Bih li se osjećao/osjećala bolje kad bih je jela? Probaj!

Donesite hranu koju ne volite, u svom izlaganju trebate navesti što vam je odbojno u toj hrani i zašto je ne jedete (izgled i okus, cijena, dostupnost,…). Također trebate navesti što je prednost te hrane (vitamini, minerali, nezasićene masne kiseline,…) i objasniti kako njezinim konzumiranjem možete postići bolje opće stanje organizma.

3. grupa: Pretjerujem li sa slatkim i kako se to odražava na moje zdravlje?

Donesite hranu i pića koja liječnici povezuju s potencijalnom pojavom dijabetesa (tipa II), u svom izlaganju trebate povezati dijabetes s pretjeranim unosom šećera jelom i pićem te stresom. Također trebate objasniti procese kojima se šećeri razgrađuju u organizmu i koja je uloga gušterače u tim procesima.

 

4. grupa: Pretjerujem li sa slanim i masnim i kako se to odražava na moje zdravlje?

Donesite slane grickalice i neku masnu hranu. U svom izlaganju trebate povezati povišeni krvni tlak s povišenom koncentracijom soli/šećera u krvi te trebate povezati pretjeran unos masnoća s povišenom tjelesnom masom.

 

5. grupa: Zašto ne jedem?

Ne donosite ni hranu niti piće. Trebate na sat donijeti vagu i metar kojima ćete izmjeriti tjelesnu visinu i masu te opseg struka svim učenicima. Na temelju tih podataka izračunat ćete BMI – indeks tjelesne mase (www.plivazdravlje.hr/zdravlje-online/bmi). Vaš je zadatak također upoznati ostale učenike s poremećajima prehrane (anoreksijom i bulimijom) te trebate usporediti i komentirati posljedice ovih poremećaja.

 

Zadatak 3. Jedem što volim i jedem zdravo. Na kraju radionice izradite s kolegama iz razreda i nastavnikom poster koji će biti rezultat vaših izlaganja i zaključaka. Na poster napišite i/ili nacrtajte ono što biste izdvojili kao važno za pravilnu, zdravu prehranu primjerenu vašoj dobi, aktivnostima i fiziološkom stanju. Poster izvjesite na vidljivo mjesto u školi.

 

10.3. Literatura:

www.plivazdravlje.hr/ (lipanj 2016.)

www.slideshare.net/LimuniLavanda/dnevnik-prehrane (lipanj 2016.)

www.plivazdravlje.hr/zdravlje-online/bmi (lipanj 2016.)

 

Osmislila i pripremila: Zrinka Pongrac Štimac, prof.