Suvremeni život i naše zdravlje – važnost cijepljenja


7. Suvremeni život i naše zdravlje – važnost cijepljenja

ZADATAK 1. Zašto debata? O debatama ste sigurno čuli, a možda su neki od vas i sudjelovali u debatama. Po čemu se debata razlikuje od „obične“ rasprave na neku temu? Potražite u predloženoj ili nekoj drugoj relevantnoj literaturi odgovor na ovo pitanje i raspravite s nastavnikom.

Zadatak 2. Teza? Nakon što je nastavnik održao kratki uvod u temu nastavnoga sata, postavite tezu o kojoj ćete debatirati. Možete odabrati jednu od ponuđenih ili osmisliti vlastitu. Svakako upoznajte nastavnik s odabranom tezom.

Prijedlog teza:

  • Cijepljenje je važno i ne šteti zdravlju
  • Cijepljenje uzrokuje autizam
  • Cijepljenje oslabljuje naš imunološki sustav

Zadatak 3. Moja uloga? Podijelite se u  tri skupine (ekipe), a jedan od vas neka bude moderator.

  1. skupina: Afirmacija
  2. skupina: Negacija
  3. skupina suci (3 učenika)

Članovi svake skupine, a i moderator trebaju proučiti svoje uloge i podijeliti poslove u pripremi debate. S obzirom da postoji više vrsta debata, dogovorite i konačni oblik debate koja vam se čini prikladnom za obradu teme i uvjete u kojim će se ona održati.

Tijekom samog održavanja debate, nastavnik će pratiti aktivnost svakog pojedinog učenika. U tome će mu pomoći tablica poput ove (Tablica 1.). U dogovoru s nastavnikom, možete proširiti ili suziti broj kriterija koje će nastavnik pratiti (i na kraju i ocijeniti).

Tablica 1. Prijedlog kriterija za praćenje aktivnosti učenika u debati

debata

Zadatak 4. Govoriti za ili protiv? Organizirajte i provedite debatu. Za provođenje debate trebat ćete jedan blok sat. Kako  biste bili uspješni, bez obzira u kojoj ste skupini, svi trebate dobro proučiti i usvojiti sadržaj o kojem ćete raspravljati. U tome vam može pomoći udžbenik i dodatna literatura, a neke relevantne internetske stranice nalaze se i u popisu literature ove radionice.

Osim toga, uspješan govornik nije samo osoba koja vlada sadržajem, nego ona koja ima određene komunikacijske i govorničke vještine. Potražite u predloženoj literaturi što komunikaciju čini uspješnom. Saznat ćete da uspješno komunicirati znači jasno, sažeto i argumentirano izraziti svoje misli i stavove, da to znači poštivati sugovornika, da to znači upravljati vlastitim tijelom i glasom… Pokušajte prilikom provođenja debate prilagoditi glasnoću i izražajnost sadržaju o kojem govorite te pomoću gesta dati važnost određenim argumentima koje iznosite.

Zadatak 5. Što sam naučio/Što sam naučila? Napišite esej (jedna A4 stranica) u kojem ćete kratko navesti što ste naučili pripremajući se za debatu i što ste naučili tijekom provođenja debate. U eseju ne trebate prepričavati sadržaje iz udžbenika, nego navesti svoj osobni i konačni stav prema tezi. Također, osvrnite se na osobne komunikacijske i govorničke vještine i navedite što smatrate svojom prednošću, a što nedostatkom te prijedlog kako biste te nedostatke smanjili.

7.1. Literatura:

www.azoo.hr/images/razno/I.Lukic.pdf (svibanj 2016.)

hdd.hr/wordtest/debatni-prog/zasto-debata/ (svibanj 2016.)

nastava.tvz.hr/komunikacijske-vjestine/index.php/hr/pripremljena-debata (svibanj 2016.)

darhiv.ffzg.unizg.hr/5151/1/(Metodicki_pristup_debati_u_nastavi_KecaZAVR%C5%A0NO).pdf (svibanj 2016.)

www.gov.hr/moja-uprava/zdravlje/zdravlje-djece-i-majki/cijepljenje/476 (lipanj 2016.)

www.zzjzdnz.hr/hr/usluge/cijepljenje/kalendar_cijepljenja (lipanj 2016.)

hzjz.hr/wp-content/uploads/2013/11/nuspojave2012.pdf (lipanj 2016.)

hzjz.hr/wp-content/uploads/2013/11/cijep_cinjenice.pdf (lipanj 2016.)

www.pregovaranje.com/communications/index/2 (lipanj 2016.)

www.ffzg.unizg.hr/fonet/gs/?page_id=209 (lipanj 2016.)

www.specijalist.hr/hr/info-centar/obavijesti/posloprimci/govornicke-vjestine/ (lipanj 2016.)

www.tportal.hr/vijesti/znanost/370107/Evo-zasto-cijepljenje-u-Hrvatskoj-mora-ostati-obavezno.html (lipanj 2016)

Osmislile i pripremile: Anita Perišić, prof. i Zrinka Pongrac Štimac, prof.