Zašto je Kleopatra upotrebljavala jabučni ocat?


5. Zašto je Kleopatra upotrebljavala jabučni ocat?

Iz povijesnih izvora dostupni su podaci da je još Kleopatra koristila jabučni ocat za čišćenje nakita, a egipatska kraljica Nefertiti se kupala u vodi kojoj je dodan jabučni ocat i tako održavala svoju kožu lijepom i zdravom. Potražimo li danas podatke o ljekovitosti jabučnog octa, naći ćemo brojne potvrde njegove učinkovitosti u održavanju zdravlja kose i njezina sjaja i u liječenju poteškoća s dišnim organima, posebice nadraženim i bolnim grlom. Preporuča se i za sniženje tlaka, u dijetama za mršavljenje, za liječenje umornih i bolnih mišića, jačanje imunosti i za otklanjanje mnoštva drugih poteškoća.

Jabučni se ocat proizvodi iz jabučnoga soka, a za njegovu pripremu najbolje je odabrati, ako je moguće, domaće i pesticidima netretirane sorte. Jabučni sok treba pripremiti postupkom hladnog prešanja, a ocat potom nastaje prirodnim putom. Prvo će iz soka nastati vino, a potom daljnjim vrenjem i ocat.

Zadatak 1. Pronađite u svojim udžbenicima iz biologije ili na internetskim stranicama kemijske reakcije kojima ćete prikazati opisane procese pretvorbi jabučnoga soka u vino, a zatim u ocat.

Zadatak 2. Koji organizmi provode ove procese? U koju skupinu organizama pripadaju s obzirom na tip stanice koje ih izgrađuju? A u koje carstvo?

Zadatak 3. Provodeći postupak dobivanja jabučnoga octa, pokušajte izolirati iz vaših posuda navedene organizme i promatrati ih pod mikroskopom (koraci 10. i 16.). Skicirajte u bilježnice što vidite.

5.1. Dodatni zadaci:

Zadatak 4. U ponuđenoj literaturi (člancima na dostupnima internetskim stranicama) navedeni su podaci o tvarima koje sadrži jabučni ocat, a između mnogih vitamina i minerala posebno se ističe kalij. U kojem ste kontekstu spominjali kalij na satovima biologije? Potražite na internetu više o kaliju, procesima za koje je odgovoran u našemu tijelu te podatke o hrani koja ga sadrži. Napravite postere (u parovima) kojima ćete prikazati vrijednost i važnost kalija za zdravlje.

Zadatak 5. Cilj nekog proizvodnoga procesa uvijek je sam proizvod, no želi li se s njime izaći na tržište potrebno je uložiti i energiju i kreativnost i znanje u prigodan dizajn te njegovu promidžbu. Pokušajte (u paru) osmisliti dizajn vašeg proizvoda, domaćeg jabučnog octa te njegovu promidžbu u školskim uvjetima. Pripremite prezentaciju ili poster kojim ćete potencijalne ulagače pridobiti za investiciju.

Zadatak 6. Povijesni izvori navode neke poznate osobe koji koristili jabučni ocat u različite svrhe. Pronađite više podataka o tim osobama i napravite poster (u paru) kojim ćete ih predstaviti, a svakako navedite i u koju su svrhu koristili jabučni ocat.

Zadatak 7. I jabuke i jabučni ocat pripremljen na opisan način zdravi su i korisni proizvodi. Napravite postere (u parovima) kojima ćete predstaviti prednosti i vrijednosti jabučnoga octa za ljepotu i zdravlje. Ovaj zadatak se može podijeliti na nekoliko parova učenika.

5.2. Literatura:

www.coolinarika.com/magazin/clanak/jabucnim-octom-do-zdravlja-i-vitalnosti/ (travanj 2016.)

www.coolinarika.com/recept/domaci-jabucni-ocat/ (travanj, 2016.)

www.coolinarika.com/magazin/clanak/ocat-je-oduvijek-tu/ (travanj, 2016.)

gastro.24sata.hr/chef-savjeti/domaci-jabucni-ocat-998 (travanj, 2016.)

www.gospodarski.hr/Publication/2004/16/jabuni-sok-i-ocat/6718#.VyCecjCLTIV (travanj 2016.)

jedozovniduo.blogspot.hr/2012/09/domaci-jabucni-ocat.html (travanj, 2016.)

www.zzjzpgz.hr/nzl/41/jabucni.htm (travanj, 2016.)

Osmislile i pripremile: Dunja Orlovac, prof.  Zrinka Pongrac Štimac, prof.