Zašto je Kleopatra upotrebljavala jabučni ocat?


5. Zašto je Kleopatra upotrebljavala jabučni ocat?

 

5.1. Ciljevi i odgojno – obrazovni ishodi

 

Cilj ove radionice je osposobiti učenike za proizvodnju jabučnoga octa u domaćinstvu, njegovu promidžbu te razumjeti vrijednost i važnost izrade kvalitetnih proizvoda u kućnoj radinosti.

 

Učenik će:

 • opisati tehnološki proces dobivanja jabučnog octa
 • objasniti važnost jabučnog octa u prehrani
 • proizvesti jabučni ocat
 • osmisliti dizajn i promidžbu gotovog proizvoda

 

5.2. Plan radionice

 

S obzirom da proces vrenja traje određeno vrijeme, prijedlog je da se ova radionica odradi u četiri dijela: jednom blok satu, kratkom sastanku i dva pojedinačna sata. Između prva dva dijela treba proći dva dana, između drugoga i trećega dijela treba proći oko četiri tjedna, a između trećega i četvrtoga dijela još oko dva tjedna.

 

U školi treba osigurati prostoriju u kojoj će se lonci držati na toplom i čistom mjestu tijekom otprilike šest tjedana. Tijekom toga razdoblja pristup loncima trebaju imati samo nastavnik i učenici koji sudjeluju u radionici.

 

U priručniku za učenike navedeni su zadaci rješavanjem kojih se dodatno objašnjava cijeli proces. Osim toga predloženi su i dodatni zadaci za predviđeni za izradu u parovima. Tim dodatnim zadacima učenici prezentiraju važnost jabučnog octa u prehrani te predlažu dizajn i promidžbu vlastitoga proizvoda.

 

5.3. Uloga nastavnika na radionici proizvodnje jabučnog octa

 

Ova je radionica zamišljena na način da nastavnik pokazuje postupak proizvodnje jabučnoga octa u potpunoj tišini, bez objašnjavanja, bez pisanja po ploči, bez prezentacije i sličnih pomagala koja koriste sliku i riječi. Učenici, također u tišini, prate postupke koje nastavnik provodi i zapisuju „recept“, tj. korak po korak cijeloga postupka. Nakon što su zapisali sve korake postupka proizvodnje jabučnoga octa, samostalno pristupaju proizvodnji vlastitoga jabučnoga octa.

 

Nakon što nastavnik provede svaki pojedini korak, dogovorenim pokretom daje učenicima znak da zapišu sve što su vidjeli. Kad su gotovi sa zapisivanjem, dogovorenim pokretom daju znak nastavniku da može započeti sa sljedećim korakom.

 

Razgovor je dopušten samo i isključivo na početku i na kraju sata.

 

Na početku sata nastavnik s učenicima treba dogovoriti koji će se pokret koristit kako bi označili, u slučaju nastavnika – kraj pojedinog koraka, odnosno, u slučaju učenika – kraj zapisivanja istog (slika 1).

palac

Slika 1. Prijedlog pokreta koji će koristiti tijekom radionice za uspostavljanje komunikacije između učenika i nastavnika

 

Na kraju sata, nakon što svi učenici vide, zapišu i provedu prvih sedam koraka proizvodnje jabučnoga octa, nastavnik kaže da će za dva dana doći zajedno pogledati što se događa u loncima. U slučaju da sadržaj bude suviše suh, dolijat će se jabučnoj kaši malo hladne vode.

 

1.dio radionice (blok sat): Pripremni postupci u proizvodnji jabučnoga octa

 

S obzirom da se radi o školskim uvjetima i da je važno usvojiti faze proizvodnje jabučnoga octa, a ne proizvesti velike količine octa, prijedlog je da se koristi 1 kg jabuka.

 

Nastavnik tijekom radionice stoji na mjestu koje je dobro vidljivo svim učenicima.

 

 1. korak: Pokazuje pribor koji će koristiti.

Nastavnik podiže u ruci svaki od predmeta i pokazuje ga učenicima.

 

 • nož za guljenje jabuka
 • posudu u koju će staviti oprane i očišćene jabuke
 • posudu u koju će ribati jabuke (najbolje lonac)
 • ribež
 • gazu (sterilnu?)
 • cjedilo
 • vaga
 • kuhinjske krpe
 • vezice ili veće gumice (za učvršćivanje gaze na loncu).
 • naljepnica
 • flomaster

 

 1. korak: Važe jabuke i broji ih.

Nastavnik iz skupine pribora izdvaja vagu i postavlja je na sredinu radnog stola. Zatim stavlja na vagu oko 1 kg jabuka. S obzirom da učenici neće moći vidjeti što točno pokazuje vaga, najbolje je jabuke izvagati prije sata, a učenici će izbrojati jabuke koje će nastavnik koristiti u daljnjem radu.

 

Kilogram jabuka najčešće sadrži 5-6 srednje velikih jabuka. Vaganje je važno ako se učenici odluče proizvesti veće količine jabučnoga octa u školi ili kod kuće.

 

Jabučni ocat preporuča se proizvesti iz vrtnih ili divljih jabuka, a uvijek je bolji ako su jabuke kisele i sočne.

 

 1. korak: Pere i suši jabuke.

Nastavnik nosi izvagane/izbrojene jabuke do sudopera i dobro ih opere te stavlja svaku na čistu kuhinjsku krpu da se ocijedi ili u cjedilo.

 

 1. korak: Čisti jabuke.

Nastavnik uzima nož i čisti jabuke od većih oštećenja. Ako su jabuke neoštećene, ova se faza može preskočiti. Jabuke se za pripremu jabučnoga octa ne trebaju guliti.

 1. korak: Riba jabuke.

Nastavnik iz pribora izdvaja ribež i posudu (lonac) u koju će ribati jabuke. Pokazuje ih učenicima, a zatim počinje ribati jabuke. Kad je naribao sve pripremljene jabuke, pokazuje učenicima sadržaj posude (lonca).

 

 1. korak: Gazom prekriva posudu s naribanim jabukama i obilježava je.

Nastavnik iz pribora izdvaja paketić sa sterilnom gazom, otvara je pred učenicima i stavlja gazu na posudu s naribanim jabukama. Gazu može i ne treba pričvrstiti uzicom ili većom gumicom. Na naljepnicu zapisuje svoje ime i datum te lijepi naljepnicu na lonac.

 

 1. korak: Stavlja posudu na toplo i sunčano mjesto.

Nastavnik nosi posudu prema prozoru i stavlja je na prozorsku dasku.

 

Ovdje završava prvi dio radionice. Nakon što je nastavnik pokazao sve korake u ovom dijelu proizvodnje jabučnoga octa, a učenici su ih zapisali, kreće učenički samostalni rad. Učenici pripremaju svoj pribor i jabuke te prema receptu kojeg su zapisali pripremaju jabučni ocat. Nastavnik prati njihove pripreme i rad, ne komentira, a na upit upućuje učenike na njihov „recept“.

 

2. dio radionice (kratki sastanak): Nakon dva dana…

 

Učenici s nastavnikom pregledaju lonce s naribanim jabukama. U slučaju potrebe doliju oko dva prsta hladne vode iznad jabučne kaše, ponovo prekriju posude gazom i ostave ih da vriju sljedeća tri do četiri tjedna. Posude ne trebaju više stajati na prozoru, ali bi ih bilo dobro smjestiti u suhu i čistu prostoriju nedostupnu većem broju ljudi (u kabinet iz biologije ili slično).

 

Na „kratkom sastanku“ nastavnik treba s učenicima komentirati odgovore na zadatke 1. i 2. iz Priručnika za učenike. Na taj način saznaje razumiju li u potpunosti učenici proces koji provode.

 

Kratki sastanak dobar je trenutak za podjelu dodatnih zadataka (Priručnik za učenike, Zadaci 3. do 7.). Posteri i prezentacije izrađeni na temu jabučnoga octa mogu se prezentirati na kraju proizvodnoga procesa ili na „završnoj konferenciji“ fakultativne nastave biologije.

 

3.dio radionice (45 minuta): Što imamo u loncu?

 

Pojedinačni sati ove radionice održavaju se prema istim pravilima kao i provedeni blok sat. Nastavnik u tišini pokazuje pribor i postupke koje provodi, dogovorenim pokretom pokazuje kraj svakog koraka, učenici zapisuju i na isti način označavaju da su dovršili zapisivanje te na kraju sami provedu cijeli postupak.

 

 1. korak: Pokazuje pribor koji će koristiti.

Nastavnik podiže u ruci svaki od predmeta i pokazuje ga učenicima.

 

 • posudu u koju će procijediti jabučni sok
 • gazu (sterilnu?)
 • cjedilo
 • vezice ili veće gumice (za učvršćivanje gaze na loncu).
 • naljepnica
 • flomaster
 • svjetlosni mikroskop
 • predmetno stakalce
 • pokrovnica
 • kapaljka

 

 1. korak: Nastavnik cijedi jabučni ocat.

Nastavnik iz pripremljenoga pribora vadi cjedilo i čistu praznu posudu. Odlazi do mjesta gdje su stavljeni lonci i donosi svoj lonac. Zatim pažljivo ocijedi sadržaj lonca u čistu posudu.

 

 1. korak: Izrađuje mikroskopski preparat.

Nastavnik iz cjedila kapaljkom uzima uzorak i stavlja ga na predmetno stakalce. Prekriva uzorak pokrovnicom i stavlja ga pod svjetlosni mikroskop.

 

 1. korak: Gazom prekriva posudu s jabučnim sokom i obilježava je.

 

Nastavnik iz pribora izdvaja paketić sa sterilnom gazom, otvara je pred učenicima i stavlja gazu na posudu sa jabučnim sokom. Gazu može i ne treba pričvrstiti uzicom ili većom gumicom. Na naljepnicu zapisuje svoje ime i datum te lijepi naljepnicu na lonac. Lonac vraća na isto mjesto.

 

 1. korak: Promatra priređeni preparat i crta.

Nastavnik se vraća do mikroskopa, promatra preparat i crta na papir.

 

Ovdje završava treći dio radionice.

 

 1. dio (45 minuta): I na kraju… ocat!

 

 1. korak: Pokazuje pribor koji će koristiti.

Nastavnik podiže u ruci svaki od predmeta i pokazuje ga učenicima.

 

 • posudu u koju će procijediti gotov jabučni ocat
 • cjedilo
 • boca s čepom
 • naljepnica
 • flomaster
 • svjetlosni mikroskop
 • predmetno stakalce
 • pokrovnica
 • kapaljka

 

 1. korak: Cijedi jabučni ocat u posudu.

Nastavnik iz pripremljenoga pribora vadi cjedilo i čistu praznu posudu. Odlazi do mjesta gdje su stavljeni lonci i donosi svoj lonac. Zatim ocijedi sadržaj lonca u čistu posudu.

 

 1. korak: Ulijeva jabučni ocat u bocu i obilježava je.

Nastavnik ulijeva jabučni ocat u čistu praznu bocu. Čepom zatvara bocu s jabučnim octom i obilježava je. Na naljepnicu zapisuje vrstu proizvoda i datum pakiranja.

 

 1. korak: Izrađuje mikroskopski preparat.

Nastavnik uzima kapaljkom uzorak octa i stavlja ga na predmetno stakalce. Pokriva uzorak pokrovnicom i stavlja preparat pod svjetlosni mikroskop. Promatra i bilježi što vidi.

 

S 15. (ili Sa 16.) korakom završena je „tiha“ priprema jabučnoga octa. Sada nastavnik s učenicima treba isprobati priređene proizvode. Učenici koji su dobili dodatni zadatak 5. mogu predložiti ostalima svoje ideje o dizajnu i promidžbi dobivenoga proizvoda.

 

5.4. Literatura:

www.coolinarika.com/magazin/clanak/jabucnim-octom-do-zdravlja-i-vitalnosti/ (travanj 2016.)

www.coolinarika.com/recept/domaci-jabucni-ocat/ (travanj, 2016.)

www.coolinarika.com/magazin/clanak/ocat-je-oduvijek-tu/ (travanj, 2016.)

gastro.24sata.hr/chef-savjeti/domaci-jabucni-ocat-998 (travanj, 2016.)

www.gospodarski.hr/Publication/2004/16/jabuni-sok-i-ocat/6718#.VyCecjCLTIV (travanj 2016.)

jedozovniduo.blogspot.hr/2012/09/domaci-jabucni-ocat.html (travanj, 2016.)

www.zzjzpgz.hr/nzl/41/jabucni.htm (travanj, 2016.)

 

Osmislile i pripremile: Dunja Orlovac, prof. Zrinka Pongrac Štimac, prof.